​​​​​​Pilihan Vanila

Apakah Itu Pilihan? Penjelasan Pilihan Vanilla

Pilihan vanila adalah kontrak yang memberi pedagang hak untuk membeli atau menjual sejumlah instrumen tertentu, pada harga tertentu dan pada masa yang ditetapkan sebelumnya. Apabila berdagang dengan pilihan vanila, pedagang mempunyai kuasa untuk mengawal bukan sahaja instrumen dan jumlah yang dia berdagang, tetapi juga bila dan pada harga apa. Pilihan boleh didagangkan untuk sehari, seminggu, beberapa bulan dan juga setahun.

Pilihan dagangan adalah suatu misteri bagi ramai orang. Ramai yang akan memilih perdagangan lani berbanding pilihan, tetapi sekali masuk ke pilihan, pedagang menjadi amat tertarik dengannya. Pelbagai pilihan, dengan keupayaan untuk mengawal semua aspek perdagangan, menyeimbangkan risiko dan ganjaran dengan betul, mengalu-alukan pedagang ke dunia yang menarik di mana semua pilihan terbuka.

Terminologi Penting Pilihan Vanila

Terdapat beberapa istilah yang unik dalam dunia perdagangan pilihan vanila, dan seseorang itu mesti mengenalinya sebelum memulakan perdagangan. Terdapat dua jenis pilihan:

 • Pilihan "call", yang memberi pembeli hak untuk membeli sesuatu instrumen pada harga tertentu. Pilihan “call” biasanya dibeli oleh pedagang yang percaya pasaran semakin meningkat, yang dikenali sebagai  "bull traders".
 • Pilihan "put", yang memberi pembeli hak untuk menjual sesuatu instrumen pada harga tertentu. Sebaliknya, pilihan "put" dibeli oleh pedagang yang menjangkakan bahawa pasaran akan menurun, atau  "bear traders".

Walaubagaimanapun, seseorang itu bolehlah membeli atau menjual kedua-dua jenis pilihan.

Untuk memiliki sesebuah pilihan, pembeli membayar penjual sejumlah wang yang dipanggil premium. Apabila pedagang bertindak sebagai pembeli dia membayar premium, dan apabila dia menjual pilihan dia menerimanya pula. Premium diputuskan oleh beberapa faktor; kadar atau harga semasa instrumen adalah yang pertama. Di samping itu, oleh kerana pilihan adalah kontrak untuk diperdagangkan di masa hadapan, terdapat unsur masa yang terlibat. Tarikh dimana pilihan tertentu boleh dilaksanakan disebut sebagai tarikh tamat tempoh , dan harga di mana pembeli pilihan boleh memilih untuk melangsungkan transaksi dikenali sebagai harga laksana. Pilihan bertarikh lebih lama mempunyai premium yang lebih tinggi daripada pilihan yang bertarikh pendek, sama seperti membeli insurans.

Kemeruapan Pasaran

Salah sebuah faktor penting dalam menentukan premium ialah kemeruapan instrumen yang asas. Kemeruapan yang tinggi menaikkan harga pilihan, kerana kemeruapan yang tinggi bermakna ada kemungkinan besar terdapat gerakkan pasaran yang lebih besar yang boleh membawa keuntungan - berpotensi bahkan sebelum pilihan telah mencapai harga laksananya. Seorang pedagang boleh memilih untuk menutup kedudukan pilihannya pada sebarang hari dagangan, mengaut keuntungan dari premium yang lebih tinggi, sama ada ia telah meningkat disebabkan peningkatan kemeruapan atau pasaran yang memihak kepada pedagang tersebut.

Kesan faktor pasaran pada harga pilihan“Call/Put”
Peningkatan Pada: Pilihan “Call” Pilihan put
Spot +
Harga Laksana +
Tarikh Luput + +
Kemeruapan + +

Asas Perdagangan Pilihan Vanila

Apabila membeli pilihan - sama ada "put" atau "call" - pedagang membayar premium muka dari baki tunai akaunnya, dan potensi pendapatannya tidak mempunyai batas. Walaubagaimanapun, apabila menjual pilihan, seorang pedagang akan menerima premium muka terus kedalam baki tunainya, dan terdedah kepada kerugian yang tidak terhad jika pasaran bergerak secara berlawanan dengan kedudukannya, sama seperti yang kehilangan "spot trade" tersebut.

Untuk mengehadkan risiko ini, para pedagang boleh menggunakan perintah "stoploss" pada pilihan masing-masing, sama seperti "spot trade".Sebagai alternatif, pedagang boleh membeli pilihan tambahan daripada wang itu, maka mengehadkan sepenuhnya potensi pendedahannya.

Apabila membeli pilihan, terdapat risiko yang terhad; paling banyak yang boleh hilang adalah apa yang dibelanjakan untuk premium. Jika menjual pilihan - cara yang bagus untuk menjana pendapatan - pedagang bertindak seperti syarikat insurans, menawarkan perlindungan kepada orang lain pada kedudukan itu. Premium tersebut dikumpulkan, dan jika pasaran bertindak balas mengikut spekulasi, pedagang dapat menyimpan keuntungan yang dibuat daripada mengambil risiko itu. Jika salah, ianya tidak jauh berbeza daripada melakukan kesalahan pada "spot trade".

Dalam kedua-dua kes, pedagang terdedah kepada kelemahan yang tidak terhad, dan oleh itu boleh menutup kedudukannya (dengan pesanan "stoploss", misalnya), tetapi dengan pilihan ini pedagang akan memperoleh premium, itulah kelebihannya berbanding "spot trade".

Mulakan perdagangan pilihan yang sebenar dengan broker yang dikawal selia!

Langkah-langkah dalam Perdagangan Vanila

 1. 1.Langkah pertama dalam perdagangan pilihan adalah untuk menentukan pandangan pasaran bagi instrumen yang dipilih. Sekiranya seorang pedagang percaya instrumen tertentu akan meningkat, dia mempunyai tiga cara untuk menyatakan pandangan itu. Yang pertama adalah membeli instrumen secara terang-terangan, iaitu dengan perdagangan spot biasa.
 2. 2.Yang kedua ialah membeli pilihan "call". Dengan strategi ini, yang paling banyak dia boleh kehilangan adalah premium, yang dibayar secara pendahuluan. Kedudukan ini boleh dijual pada bila-bila masa. Ini adalah cara paling selamat untuk menyatakan pandangan kenaikkan.
 3. 3.Langkah ketiga adalah untuk menjual pilihan "put". Sekiranya instrumen itu lebih tinggi daripada harga laksana apabila tamat tempoh, pilihan tersebut akan luput tanpa apa-apa nilai - dan pedagang bolehlah menyimpan keseluruhan premium yang dikutipnya.

Contoh Dagangan

Scenario:Harga semasa untuk pasangan EURUSD ialah 1.1000. Pedagang berspekulasi bahawa ia akan naik dalam minggu ini.

Dagangan "spot":Dalam senario kes pertama, dia akan membuka kedudukan tempat untuk 10,000 unit, pada mana-mana platform pada spread yang diberikan. Sekiranya harga EURUSD bergerak lebih tinggi, dia akan membuat keuntungan dengan serta-merta.

Beli Pilihan "Call":  Dalam strategi kedua, dia membeli pilihan panggilan dengan satu minggu sehingga tamat pada harga laksana, contohnya 1.1020. Setelah membelinya, dia membayar premium seperti yang ditunjukkan dalam platform dagangan, misalnya, 0.0050 atau 50 pip. Jika, pada tarikh tamat tempoh, EURUSD melebihi harga laksana, dia akan mendapat perbezaan antara harga laksana dan kadar EURUSD semasa. Tahap pulang modalnya akan menjadi harga laksana ditambah dengan premium yang dibayarnya terlebih dahulu. Dia juga boleh mendapat keuntungan pada bila-bila masa sebelum tamat tempoh disebabkan oleh kenaikan siratan kemeruapan atau bergerak lebih tinggi dalam kadar EURUSD. Semakin tinggi ia pergi, semakin banyak dia memperoleh.

Sebagai contoh, jika pada masa tamat tempoh, pasangan itu didagangkan pada 1.1100, pilihannya akan menjadi 0.0080 atau 80 pips "dalam wang", dan keuntungannya akan menjadi 80 pips dengan menolak premium yang dibayarnya sebanyak 50 pips. Sebaliknya, jika "spot" berada di bawah kadar laksana pada tamat tempoh, kerugiannya adalah premium yang dibayarnya, iaitu 50 pips, dan tidak lebih dari itu.

Jual Pilihan "Put":Dalam kes ketiga, dia akan menjual pilihan put. Maksudnya dia akan bertindak sebagai penjual, dan menerima premium secara langsung ke akaunnya. Risiko yang diambil dengan menjual pilihannya ialah dia bertanggapan salah mengenai pasaran - dan dia mesti berhati-hati dalam memilih harga laksana. Dia harus selesa dengan pandangannya bahawa EURUSD tidak akan berada di bawah tahap ini semasa tamat tempoh.

Cara lain untuk mengatakan bahawa dia mesti selesa membeli EURUSD pada harga laksana, kerana jika "spot" selesai lebih rendah, penjual berhak untuk "put" EURUSD kepadanya pada harga laksana. Sebagai balasan untuk mengambil risiko ini, penjual pilihan menerima premium muka. Sekiranya tempat selesai lebih tinggi daripada harga laksana, dia menyimpan premium dan bebas menjual "put" yang lain, menambah pendapatannya yang diperoleh dari perdagangan pertama.

Dalam kedua-dua contoh pilihan perdagangan , premium ditetapkan oleh pasaran, seperti yang ditunjukkan dalam platform perdagangan AvaOptions pada saat perdagangan. Keuntungan dan kerugian, berdasarkan harga laksana, akan ditentukan oleh kadar instrumen pendasar pada tamat tempoh.

Pilihan Vanila

Mengapa Berdagang Pilihan?

 • Pengurusan Risiko

  Pada akhirnya, ia dianggap sebagai pelaburan yang selamat, untuk pembeli pilihan, mereka jauh berisiko rendah daripada perdagangan dasar. Bagi penjual, risiko penurunan juga kurang dari yang salah di perdagangan "spot", kerana penjual pilihan dapat menetapkan harga laksana sesuai dengan selera risikonya, dan dia memperoleh premium untuk mengambil risiko. Pilihan-pilihan tersebut memerlukan pelaburan masa, untuk mengenali produk.

 • Meluahkan sebarang pandangan pasaran

  Mungkin kelebihan pilihan yang paling unik ialah seseorang boleh meluahkan pandangan tentang pasaran, dengan menggabungkan panggilan panjang dan pendek dan meletakkan pilihan, dan kedudukan tempat yang panjang atau pendek. Pedagang merasakan turunan pada  USDJPY , tetapi tidak dapat pastikannya? Dia boleh membeli pilihan untuk tarikh tamat sasarannya, dan tidak risau lagi. Sama ada USDJPY naik atau turun esok, dia selamat dalam kedudukannya hingga ke tarikh tamat tempoh. Jika dia berubah menjadi betul, "spot" lebih rendah daripada harga laksana dengan sekurang-kurangnya nilai premium, dia akan mendapat keuntungan.

 • Pelbagai Strategi

  Seperti mana-mana instrumen, dagangan pilihan mempunyai risiko dan potensi kerugian. Walaubagaimanapun, terdapat perbezaan utama antara tempat dagangan dan pilihan dagangan. Di tempat perdagangan pedagang hanya boleh membuat spekulasi di arah pasaran - akan naik atau turun. Dengan pilihan, sebaliknya, dia boleh melaksanakan strategi berdasarkan faktor-faktor lain - harga semasa vs harga laksana, masa, trend pasaran, selera risiko, dan banyak lagi, iaitu dia mempunyai lebih banyak kawalan ke atas portfolionya, dan dengan itu lebih banyak ruang untuk bertindak.

 • Pusat pembelajaran

  Pilihan adalah alat yang hebat untuk mana-mana pedagang yang melabur hanya sedikit masa untuk memahami bagaimana ia berfungsi. AvaTrade menawarkan bahagian  pendidikan penuh yang diakses terus dari platform dagangan

 • Peningkatan pilihan perdagangan

  Bagi pedagang yang berpengalaman dan agresif, pilihan boleh digunakan dalam pelbagai cara. Bagi pemain baru, atau pedagang yang lebih konservatif, strategi pilihan panjang seperti pilihan membeli dan "spread" pilihan, menawarkan kemasukan risiko terhad ke pasaran. Dengan menggunakan produk dan alat yang ditawarkan pada platform  AvaOptions  dengan bijak, fleksibiliti ini menghasilkan lebih banyak kemungkinan untuk membuat keuntungan.

Pilihan Vanila dengan AvaTrade

AvaOptions bukan hanya platform utama untuk pilihan dagangan, tetapi juga suatu platform yang dibina dengan mengingati pelanggan dalam fikiran. Platform ini mempunyai alat tertanam yang tersedia untuk semua pelanggan, dan tujuannya adalah untuk membimbing dan membantu anda disetiap langkah-langkah yang akan diambil. Selain itu, platform ini amat mudah difahami dan digunakan. Ini dilakukan, diantara cara lain, dengan membolehkan anda membentuk paparan dan alat berdasarkan keinginan anda, dan dengan itu mewujudkan platform untuk membantu anda berjaya.

Dengan AvaTrade anda boleh berdagang dengan pilihan sebenar dan dengan broker sebenar!