Penunjuk ekonomi

Apakah penunjuk ekonomi?

Terdapat beberapa petunjuk ekonomi yang menawarkan maklumat statistik tentang aktiviti ekonomi negara. Ia digunakan kebanyakannya sebagai 'pra-pandangan' jenis untuk menubuhkan prestasi, corak dan ramalan prestasi masa depan dalam ekonomi, seperti kitaran perniagaan. Artikel ini akan mengkaji pelbagai jenis penunjuk ekonomi, kepentingan penggunaannya semasa perdagangan serta di mana untuk mencari penunjuk yang relevan di setiap negara.

Penunjuk ekonomi dijadualkan mengeluarkan data ekonomi, pengisytiharan dan pengumuman oleh faktor utama dalam arena kewangan. Terdapat banyak penunjuk, dan masing-masing berbeza dari yang lain di tempat asalnya, penonton sasaran dan kesan ke atas pelbagai pasaran kewangan. Untuk tujuan kemudahan kami memisahkan indikator mengikut rantau - bermula dengan penunjuk AS, diikuti dengan petunjuk Eropah dan petunjuk Asia. Lihat kalendar ekonomi kami untuk melihat peristiwa ekonomi yang akan datang.

Jenis Penunjuk Ekonomi

Kekerapan petunjuk berbeza daripada satu petunjuk kepada yang lain; ada yang setiap hari, orang lain setiap bulan dan beberapa suku tahunan. Sebelum penunjuk berlaku, terdapat spekulasi yang dibuat oleh angka kewangan yang terkemuka dan pedagang meletakkan langkah mereka pada spekulasi tersebut. Satu peristiwa ekonomi mempunyai pengaruh ganda; pertama kali diumumkan, dan kedua apabila dibandingkan dengan spekulasi yang dibuat sebelum ini. Perbezaan besar antara spekulasi dan jumlah sebenarnya boleh menyebabkan perubahan dalam pasaran.

Contoh penunjuk ekonomi termasuk:

  • Kadar pengangguran
  • Kadar faedah
  • Permit bangunan baru
  • Kadar dana Persekutuan
  • Perubahan dalam Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK)
  • Pendapatan / Upah
  • Indeks Harga Pengguna (Inflasi)
  • Kekuatan Mata Wang
  • Keuntungan Korporat
  • Imbangan perdagangan

Setiap penunjuk boleh menjejaskan lebih daripada pasarannya sendiri. Contohnya, jika kerajaan mengeluarkan kenyataan bahawa lebih banyak permit bangunan diberikan, ia akan menghasilkan lebih banyak pekerjaan, menurunkan kadar pengangguran dan seterusnya membawa kepada kadar penggunaan yang lebih tinggi dan berakhir dengan pengukuhan mata wang tempatan.

Contoh-contoh Penunjuk Ekonomi

Salah satu contoh penunjuk dengan impak utama adalah Gaji Bukan-Ladang (NFP), yang diterbitkan pada setiap bulan pertama Jumaat oleh Biro Statistik Buruh AS. Laporan ini mendedahkan perubahan bilangan pekerja yang bekerja di AS dari bulan sebelumnya, tidak termasuk industri pertanian. Ini meliputi kira-kira 80% daripada tenaga kerja AS. Peningkatan bilangan orang yang baru bekerja biasanya menunjukkan pasaran berkembang. Akibatnya, Dollar Amerika akan semakin kuat. Sekiranya seorang peniaga berspekulasi sebelum itu, dan membuka kedudukan membeli sebelum pengumuman - hasilnya adalah untuknya. Sememangnya, jika ada perlambatan dalam pekerjaan, Dollar akan melemah. Hakikatnya, NFP dan spekulasi terlebih dahulu akan menyebabkan getaran dalam instrumen yang berbeza.

Contoh sentral Euro yang paling baru-baru ini ialah keputusan Kadar Faedah ECB, yang diumumkan oleh Bank Pusat Eropah. Sekiranya ECB bersifat agresif mengenai prospek inflasi ekonomi Eropah dan mereka menaikkan kadar faedah, ia dilihat sebagai tanda positif bagi EUR dan trend akan berada pada lengkung kenaikan harga. Sebaliknya akan berlaku bagi ECB jika mereka mengekalkan kadar faedah semasa, atau mereka memutuskan untuk mengurangkan kadar faedah yang akan diderita oleh EUR dan berada pada trend menurun. Sekiranya hasil penunjuk seperti yang diharapkan EUR tidak kelihatan kesan yang banyak ,hasil yang diramalkan tidak seperti yang diharapkan unsur 'kejutan' akan memiliki dampak pasaran yang lebih besar.

Indeks Pengurus Pembelian Caixin (PMI) adalah pengukuran spesifik aktiviti pembuatan di seluruh negara, di mana perhatian diberi kepada syarikat-syarikat kecil dan sederhana. Berita itu datang semasa pengumuman Disember 2015, bahawa PMI bulan ini lebih rendah daripada angka yang dijangkakan. Ketakutan umum adalah, akibatnya, pengeluar terus memotong jumlah kakitangan mereka seterusnya menurunkan output pengeluaran mereka.

Jenis Petunjuk Ekonomi yang lain meninjau pertumbuhan permintaan pasaran dan permintaan pasaran dan banyak faktor lain yang mempengaruhi pasaran, instrumen, syarikat dan peniaga sebagai satu.

Kepentingan Kalendar Ekonomi

Kunci kejayaan untuk kebanyakan peniaga adalah kalendar ekonomi yang kerap dikemas kini. Kalendar ini meliputi semua peristiwa dan siaran penting yang mempengaruhi pasaran tukaran mata wang asing serta ekonomi negara tertentu. Pengertian yang sangat baik tentang mengapa pasaran melakukan apa yang mereka lakukan, boleh didapati di kalendar ini sementara peniaga dapat menjangka bergerak pasaran berdasarkan nombor sebelumnya, sebenar dan ramalan. Dengan pembebasan data ekonomi utama seperti NFP, KDNK, dan lain-lain angka memberikan peluang perdagangan yang sangat baik.

Bagaimana untuk menggunakan Penunjuk Ekonomi?

Demi menggunakan penunjuk untuk kelebihan seseorang, analisis pasaran yang betul diperlukan. Sesetengah pelabur lebih suka penyelidikan yang lebih asas, sementara yang lain memilih kerja yang sangat teliti dan dianalisis. Bagi semua pedagang, penunjuk boleh menjadi alat yang sangat berguna yang memerlukan pengawasan rapat kalendar ekonomi. Sesudah pedagang tahu bahawa peristiwa tertentu akan berlaku, contohnya kadar bekalan dan permintaan pengguna negara, dia akan mempersiapkan dengan membuat spekulasi mengenai jumlah yang akan dibentangkan. Berdasarkan spekulasi itu peniaga akan memilih instrumen mana yang akan diperdagangkan dan jika dia harus membuka posisi beli atau jual. Sekiranya peniaga menjadi tepat perdagangan boleh menghasilkan keuntungan besar.

Spekulasi yang dibuat pada Petunjuk Ekonomi harus dilakukan dengan pengetahuan tentang pasaran dan peristiwa kewangan yang relevan, atau peristiwa umum yang dapat mempengaruhi kandungan penunjuk tersebut. Setelah mengetahui semua faktor yang berkaitan, spekulasi akan berdasarkan pada pemikiran rasional yang tegas.

Memaparkan Penunjuk Ekonomi untuk Diaplikasikan

Mana-mana peniaga, pemula atau berpengalaman, harus membiasakan dirinya dengan kalendar ekonomi, dan mempelajari penunjuk yang berkaitan dengan perdagangannya dan bagaimana. Apabila maklumat ini diperoleh, pedagang akan mengetahui bagaimana perdagangan mereka menjadi lebih berjaya dan pendapatan mereka dapat melampaui harapan mereka. Sediakan penunjuk ekonomi kami untuk bekerja di sini.