Bon & Perbendaharaan

Bon Perdagangan & Perbendaharaan

AvaTrade menawarkan pelbagai bon kerajaan AS, Eropah dan Asia (juga dikenali sebagai perbendaharaan atau sekuriti) untuk diperdagangkan sebagai CFD pada Meta Trader 4 .

Dengan bentangan dan keumpilan kompetitif sehingga 20:1, tidak ada tempat yang lebih baik untuk memulakan dagangan bon dan perbendaharaan dengan salah satu broker forex terbaik .

 • Bon kerajaan Amerika Syarikat, Jepun & Eropah
 • Tiada komisen atas dagangan
 • Bentangan berdaya saing tinggi
 • Keumpilan sehingga 20:1
 • Pilihan "long" atau "short"- berdagang dengan cara anda sendiri
 • Kedua-dua platform dagangan manual dan automatik boleh didapati, termasuk bot penasihat pakar untuk MT4

Mulakan perdagangan bon kerajaan dengan AvaTrade dan nikmatilah keuntungan perdagangan dengan broker pemenang anugerah.

Apakah itu Perbendaharaan?

Perbendaharaan kerajaan - bon yang dikeluarkan oleh kerajaan - dianggap sebagai pelaburan jangka panjang yang paling selamat.

Apabila seorang pelabur membeli bon kerajaan, mereka sebenarnya meminjamkan wang kepada kerajaan selama beberapa tahun. Sebagai balasan mereka menerima pembayaran faedah atas jumlah pinjaman. Nilai muka bon tidak akan berubah.

Bon tidak perlu dipegang sehingga mereka matang. Terdapat pasaran sekunder yang semakin berkembang untuk bon kerajaan.

Terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan ketika mengira nilai masa depan bon kerajaan yang termasuk kestabilan politik, nilai mata wang dan risiko inflasi.

Apakah Perbezaan Antara Stok dan Bon?

Stok, atau saham yang boleh anda beli, mewakili pemilikan separa dalam perbadanan awam. Ini adalah syarikat yang anda lihat sedang didagangkan di bursa global utama, seperti NYSE, LSE, dan banyak lagi. Sebaliknya, bon merupakan bentuk hutang di mana penerbit, biasanya kerajaan atau perbadanan, berjanji untuk membayar amaun pokok pada tarikh tertentu pada masa akan datang.

Stok boleh membayar dividen kepada para pemegang saham, tetapi hanya jika perbadanan mengisytiharkan dividen. Ini pada umumnya, dengan syarikat yang lebih matang, seperti Coca-Cola, Walmart, atau Vodafone.

Dividen adalah pengagihan keuntungan korporat kepada para pemegang saham, pemilik syarikat yang benar. Setiap kali dividen dibayar; jumlahnya akan berubah berikutan perubahan keuntungan dan pendapatan sesaham.

Sebaliknya, bon membayar faedah kepada pemegang bon. Walaupun terdapat banyak variasi, sebagai peraturan umum, kontrak memerlukan pembayaran faedah tetap dibuat setiap enam bulan, dengan prinsipal yang dibayar pada masa tamat.

Walaupun setiap perbadanan mempunyai saham biasa, ada juga yang menawarkan bon. Sesetengah syarikat juga akan mengeluarkan stok pilihan selain daripada stok biasa. Walau bagaimanapun, banyak syarikat tidak mengeluarkan bon, dan biasanya hanya akan berbuat demikian apabila terdapat keperluan untuk suntikan modal.

Stok dan bon yang dikeluarkan oleh syarikat terbesar sering didagangkan di bursa saham dan bursa, yang mudah diakses oleh pelabur global dan institusi yang lebih besar. Stok dan bon syarikat kecil, bagaimanapun, paling sering dipegang oleh pelabur di pasaran swasta.

Bagaimanakah Bon Berfungsi?

Bon boleh dianggap sebagai pinjaman. Sama seperti kita kadang-kadang perlu meminjam wang untuk membuat pembelian yang besar, seperti rumah atau kereta, kerajaan dan syarikat kadang-kadang perlu meminjam wang untuk membiayai perbelanjaan sedia ada, untuk pembinaan, atau untuk pengembangan selanjutnya. Kadang-kadang, jumlah modal jauh melangkau keupayaan bank untuk menampung keperluan ini. Di sinilah pasar bon digunakan.

Dalam pasaran bon, peserta boleh mengeluarkan hutang baru, yang dikenali sebagai pasaran utama, atau mereka boleh menjual dan membeli sekuriti hutang, yang dikenali sebagai pasaran sekunder. Ini biasanya dalam bentuk bon, tetapi ia mungkin termasuk bil, nota, dan sebagainya.

Apabila bon dikeluarkan, penerbit berjanji untuk membayar pembayaran faedah pemegang bon ke atas jumlah pinjaman, untuk hayat pinjaman. Ini biasanya dilakukan dalam kenaikan enam bulan tetapi boleh sedikit berbeza untuk beberapa jenis bon.

Bayaran tersebut dirujuk sebagai kepentingan, atau kadang-kadang kupon. Kadar biasanya lebih tinggi untuk bon jangka panjang, kerana pelabur terpaksa menunggu. Akhirnya, bon itu matang, dan penerbit kemudiannya menutup kontrak dengan membayar balik prinsipalnya. Ini dipersetujui terlebih dahulu, contohnya, dalam bentuk bon sepuluh tahun.

Sebahagian penting pasaran bon adalah pasaran bon kerajaan. Sebabnya adalah kerana kecairan dan saiznya. Bon kerajaan sering digunakan untuk membandingkan bon lain untuk mengukur risiko kredit. Hasil daripada hubungan songsang antara kadar faedah atau hasil dan penilaian bon, pasaran bon sering digunakan untuk menunjukkan perubahan dalam kadar faedah.

Terdapat beberapa variasi menarik bon. Terdapat bon boleh tukar, yang mengandungi peruntukan yang membolehkan pemegang bon menukar bon ke saham syarikat penerbit jika mereka memilih demikian. Sementara itu, bon boleh dipanggil mempunyai semua ciri bon biasa, tetapi juga mempunyai pilihan panggilan yang dibina dalam kontrak. Ini membantu melindungi kewangan pelabur.

Mulakan perdagangan bon kerajaan dengan AvaTrade dan nikmatilah keuntungan perdagangan dengan broker pemenang anugerah!

Bagaimanakah Pasaran Bon berfungsi?

Apabila syarikat atau entiti lain perlu mengumpul wang untuk berbagai sebab, seperti membiayai semula hutang sedia ada, mengekalkan operasi yang sedang berjalan atau membiayai projek-projek baru, selain mendapatkan pinjaman dari bank, mereka boleh menerbitkan bon langsung kepada para pelabur.

Penerbit bon, atau entiti yang berhutang, akan mengeluarkan bon yang menyatakan secara kontrak kadar faedah yang akan dibayar dan masa di mana dana yang dipinjamkan mesti dikembalikan. Ini adalah tarikh matang bon tersebut. Sementara itu, kadar faedah, yang sering disebut sebagai bayaran kupon atau kadar, adalah pulangan yang diperoleh oleh pemegang bon untuk meminjamkan dana mereka kepada penerbit.

Pasaran bon adalah pasaran terbuka seperti ramai orang lain. Anda boleh memasuki pasaran yang ingin membeli bon dalam perbadanan atau kerajaan, dan sama ada melabur jangka panjang, yang bermaksud memegang bon; atau anda boleh berspekulasi, bererti perdagangan untuk keuntungan yang cepat.

Walau bagaimanapun, dalam pasaran bon, harga bon berfungsi dengan cara yang berbeza. Faedah yang dikenakan pada harga bon adalah berkorelasi. Ini bermakna bahawa harga yang lebih tinggi, semakin rendah kadar faedah, kerana permintaan juga lebih tinggi. Penerbit tidak perlu menawarkan insentif untuk meminjam wang.

Beberapa penggerak terbesar dalam pasaran bon termasuk kerajaan, bank, agensi kerajaan, seperti Fannie Mae (Federal National Mortgage Association) di Amerika Syarikat, dan lain-lain. Perkara ironik ialah banyak penerbit terbesar juga merupakan pembeli terbesar. Sebagai contoh, Bank of Japan akan membeli Perbendaharaan AS yang dikeluarkan oleh Amerika Syarikat.

Pasaran bon yang paling jelas pemain utama adalah nota sepuluh tahun di Amerika Syarikat, dimana banyak kadar faedah pengguna diikat secara langsung. Sebagai contoh, pasaran kad kredit lazimnya dirujuk sebagai 'prime plus X%'.

Sekiranya orang membeli jenis bon ini, seperti Perbendaharaan AS, ia sering dianggap sebagai langkah kehindaran risiko. Singkatnya, jika anda berminat dalam urus niaga dagangan, AvaTrade menawarkan persekitaran perdagangan yang menyeluruh dengan semua alat dan perkhidmatan yang diperlukan untuk mengurus CFD bon secara berkesan.

Perdagangan Bon CFD

AvaTrade membolehkan anda membuat spekulasi mengenai nilai peralihan niaga hadapan bon kerajaan bersama, seperti "US 10-Year T-Note", melalui perdagangan CFD .

CFD (contract-for-difference) adalah sejenis derivatif yang membolehkan anda membuat spekulasi mengenai harga aset dasar -dalam kes ini kontrak masa depan bon kerajaan - tanpa benar-benar memiliki aset itu sendiri.

Kelebihan perdagangan CFD ialah anda boleh berdagang "long" atau "short", berdagang dengan memanfaatkan untuk mengambil kedudukan yang lebih besar, semuanya dari platform perdagangan dalam talian yang sama seperti MetaTrader 4.

Untuk maklumat lanjut mengenai keadaan dagangan dan pengiraan CFD, klik di sini .

AvaTrade kini menawarkan perbendaharaan berikut:

 • US T-Notes 5 Tahun
 • US T-Notes 10 Tahun
 • US T-Bond 30 Tahun
 • Bon-Euro
 • Bon Kerajaan Jepun

Mulakan perdagangan dengan AvaTrade dan nikmati faedah perdagangan dengan broker pemenang anugerah!